Vajna Timi Blogja Logo Vajna Tímea Blogja

2015. Szeptember 2.
A GYÉMÁNT INTERJÚ

Az őszi blog bejegyzéseimben szeretnélek bevezetni Benneteket egy új világba.

Egy olyan világba, amiről sok mindent lehet mondani, de egy biztos: nem érdektelen senki számára.

Elsőként szeretném, ha megismernétek azt az embert, aki az alapító-tulajdonosa a 'Miss Universe Hungary versenyre a koronaékszert készítő' Caprice gyémántközpontnak, és akinek immár üzlettársa lett a versenyt szervező Beauty Enterprises Hungary Kft., hogy közösen megnyissák Budapest belvárosában a Dorottya Diamond Palace gyémántpalotát.

Hosszú tanulási folyamat áll még előttem, így első körben feltettem pár kérdést erről a misztikus világról Ariknak..Ezt a személyes beszélgetést (interjút) most megosztom Veletek: 

Vajna Timi: Arik, hogyan kezdtél el gyémántokkal foglalkozni? Mit tanultál, és mi az, ami miatt emellett a szakma mellett kötelezted el magad?

Arik Herman: Életem a gyémántokkal akkor pecsételődött meg, amikor 10 évesen Leopold nagyapám ölében ültem, aki éppen arra tanított, hogyan kell órát javítani. Ő az IWC Schaffhausen órakészítő mestere volt, óriási türelemmel és koncentráló készséggel megáldva. Én azonban sokkal izgágább voltam, és képtelen voltam hosszú ideig egy helyben ülni és koncentrálni. Édesapámnak azonban két ékszerüzlete is volt, és miután sokszor besegítettem neki gimnazista koromban, a drágakövek világa, az ékszerek művészi szépsége és ennek az üzleti világnak a szigorú szabályai és etikája teljesen lenyűgöztek.

VT: Amikor Magyarországra jöttél, Szentendrén alapítottad meg a Caprice Gyémántközpontot. Miért éppen ott?

AH:  15 évvel ezelőtt határoztam el, hogy a Caprice számára gyémántközpontot szeretnék nyitni. Éppen Párizsban tárgyaltam egy, a Place Vendôme-on nyitandó üzletről, mikor is egy barátom hívott telefonon, hogy jöjjek, és nézzek meg egy üzletet Budapesten, a Bazilika mellett. Az épület korábban bank volt. Még azon a hétvégén Budapestre repültem. Aztán elkezdtem jobban megismerni az állam jogi berendezkedését, a törvényeket, jobban utána néztem a piacnak, ügyvédekkel konzultáltam…Eredetileg egy nagy helyiséget kerestem, nagyon jó parkolási lehetőséggel. Végül Szentendre mellett döntöttem, és mint művészváros, kiváló kapcsolódási pont volt az ékszerek művészetének világához.

VT: Gyakran jársz a világ legjelentősebb gyémánttőzsdéjére, Tel Avivba. Hogyan választod ki a gyémántokat, mielőtt megvennéd őket?

AH: A gyémántokat elsőkézből vásároljuk a gyémánttőzsde kereskedő szintjén, a Caprice magyarországi piacának igényei szerint, különböző kollekciókból. Gyakran vásárolok érdekes, szokatlan csiszolású vagy színű köveket, ezzel is a Caprice ékszereinek és köveinek folyamatos megújítására, iránymutatására törekszem.

VT: Mi volt a legértésekebb kő, amivel valaha találkoztál?

AH: A legámulatbaejtőbb, egy természetes vörös gyémánt volt. Az értékét 1,6 millió dollárra becsülték. A legnagyobb, amit valaha láttam pedig 33 karátos volt. Ennek valójában nem lehet megmondani az értékét, mert sohasem került kereskedelmi forgalomba, de ha engem kérdezel, egy ilyen méretű kőnek nagyjából 15-20 millió dollár lehet az ára.

VT: Kik a vásárlóid? Ki vásárol gyémántot és milyen alkalmakra?

AH: A Caprice vásárlói az egész világból érkeznek, a 25 éves vőlegénytől a 86 éves idős hölgyig, minden korosztály megtalálható közöttük. Vannak, akik érzelmi alapon vásárolnak gyémántot, például eljegyzésre vagy diplomára, és vannak, akik befektetési céllal.

VT: Hogyan hozzák meg a vásárlók a döntésüket arra vonatkozóan, hogy milyen gyémántot vegyenek? Gondolok itt a 4C-re mint csiszolás (cut), szín (colour), tömege karátban (carat), tisztaság (clarity)?

AH: Mindent elkövetünk, hogy vásárlóink a legjobb minőségű követ vegyék meg. Általában a legalapvetőbb számukra, a kő csiszolása. Ez a 4C egyik legfontosabb eleme is. Vásárlóink nagy része fehér – ami valójában áttetsző –gyémántot választ, ügyelve arra is, hogy a tisztasága minél jobb legyen. A legkedveltebb méret pedig ½ karáttól az 1 karátig terjed.

VT: Mi az ügyfélpolitikád? Hogyan konzultálsz az ügyfeleiddel, hogyan adsz nekik tanácsokat amikor ékszert keresnek, vagy befektetési célra gyémántot?

AH: Én azt mondom mindig, hogy a befektetési gyémánt egyfelől örökölhető, másfelől pénzügyi befektetés is, ami manapság különösen fontos kritérium lett. A gyémánt értéke szépen növekszik. A gyémánt utáni kereslet pedig komoly növekedést irányoz elő a jövőre vonatkozóan.

VT: Arik, mesélj nekünk a szakmai pályád során előfordult néhány különleges megrendelésről, vásárlásról!

AH:  A legkülönlegesebb vendég a bemutatótermemben -még Izraelben 1998-ban- Bill Clinton elnök úr volt, aki bár személyesen nem vásárolt, ám felesége, Hillary Clinton egy gyönyörű Caprice brosst kapott a látogatás során. Ezek voltak talán a legizgalmasabb napok az életemben, az elnöki látogatás előkészítését illetően. 

Valamint készítettünk egy különleges ékszert egy úrnak, aki a felesége kedvenc virágait rendelte meg aranyból és gyémántokból.

Őszintén szólva, rengeteg mesteri ékszert készítettünk ügyfeleinknek, akik az álmukat szerették volna eképpen valóra váltani. 

VT: Hallottam, hogy legalább 10 alkalommal a Caprice bemutatótermében kérték meg a kiválasztott kezét. Mindannyian igent mondtak?

AH: Hát persze! Az a legnagyobb dicséret számunkra, amikor láthatjuk a boldogságot a fiatal szerelmeseken.

VT: Ahogy te a nagyapád nyomdokaiba léptél, gondolod, hogy a gyerekeid folytatni fogják azt az üzletet, amit elkezdtél?

AH: Remélem legalább annyira érdekli őket és legalább annyira tartják lenyűgözőnek ezt a világot, mint én. Meglátom. Azonban azt gondolom, ezt még túl korai megítélni.

VT: A Caprice International Hungary Kft. és a Beauty Enterprises Hungary Kft. üzlettársak lettek, és Budapest szívében ( Dorottya utcában)  hamarosan megnyitják a Dorottya Diamond Palace gyémántpalotát. Arik, mi számodra a legfontosabb ebben az üzleti kapcsolatban?

AH: Három szóval szeretnék erre válaszolni: bizalom, barátság és lojalitás.

 

FOLYT.KÖV.